• Vi eldre blir stadig yngre (Eldrebølgen del 1 av 4)

    Tale til Eldredagen i Sandefjord: Egentlig liker jeg ikke slike pensjonistdager, eldredager eller annet som gjør meg interessant som deltager eller tilskuer – bare fordi jeg har nådd den alderen jeg har. Jeg synes at jeg, vi – alle, uansett alder, skal vurderes ut fra vi sier og gjør, hva vi står for, hvilke interesser vi har – ikke ut fra hvilken alder vi har.

    Les mer »
  • Vil russiske forbindelser velte Trump?

    Erna Solberg og Ine Eriksen Søreides møte med Donald Trump vil møte kan gi Norge viktige innspill om hvordan Trump tenker. Det vil bli spesielt, blant annet fordi det finner sted i skyggen av en grundig etterforskning av om Trump har hatt en forbrytersk sammensvergelse med russiske representanter.

    Les mer »
  • Et år med falske nyheter fra USAs president

    På en måte ble ringen sluttet, da New York Times i julehelgen kom med en kort melding fra president Donald Trumps ferielandsted Mar-a-Lago (hovedbildet) etter en halvtimes intervju med presidenten. Nyhetsoppslaget i NYT etterpå var at i dette 30 minutters intervju hadde Trump kommet med 24 løgner eller villedende opplysninger.

    Les mer »
  • Spesialetterforsker Robert Mueller

    Trump med stø kurs mot riksrett

    Den store saken i Donald Trumps Washington i overgangen fra 2017 til 2018 er etterforskningen av presidentens relasjoner med russiske samarbeidspartnere for å påvirke valgprosessen i 2016. Målet skal ha vært intet mindre enn at republikaneren Donald Trump skulle vinne presidentvalget over demokraten Hillary Clinton, som var skyhøy favoritt. Trump og hans medarbeidere var ikke uvillige til å prøve ekstraordinære metoder. Trump kjenner Vladimir Putin personlig, og Putin og hans agenter synes å ha vært mer enn villige til å bidra. Det som kan stå i veien for fortsatt suksess, er en sta og uredd spesialetterforsker Robert Mueller (bildet).

    Les mer »
  • teset

    Oprah Winfrey begeistrer sine fremtidige velgere

    Demokratiske velgere over hele USA er storfornøyd med at TV-stjernen Oprah Winfrey vurderer å utfordre president Trump allerede ved presidentvalget i 2020. Trump, derimot, tror ikke hun vil stille opp. Og dessuten er han sikker på at han vil slå henne i valgkampen, hvis hun prøver seg. Hun har i alle fall allerede lansert sitt politiske slagord: EN NY DAG ER I HORISONTEN!

    Les mer »
  • Presset øker mot president Trump

    FBIs sjefsetterforsker i russersaken i Washington, Robert Mueller, øker presset mot president Donald Trump. Mueller ønsker i løpet av de neste par uker å forhøre presidenten selv for å finne ut om han eller andre av hans nærmeste medarbeidere, har gjort forsøk på å forhindre eller villede etterforskningen.

    Les mer »
  • Om mette nordmenn og sultne afrikanere

    Hvorfor skulle nordmenn som har sin velferdsstat, sin oljerikdom og høye gjennomsnittsinntekt velge å komme til USA under president Trump? Det var en umiddelbar reaksjon jeg fikk på e-mail fra en venn i USA etter Trumps famøse uttalelse fredag, da Trump sa at han ville heller ha flere innvandrere fra Norge enn fra land som Haiti, El Salvador og Afrika.

    Les mer »
  • Ikke bare vellykkede nordmenn i Amerika

    Det er flott at Erna Solberg har gjort et godt inntrykk på president Trump i Washington. Men det er neppe grunn til å tro at norske innvandrere opp igjennom historien har vært så mye bedre for USA enn innvandrere fra andre land, hvis det var det Trump mente da han etter Ernas besøk sa at han ønsket seg flere innvandrere fra Norge og færre fra «drittland» som Haiti, El Salvador og land i Afrika. Adolph Tidemand har skildret avskjeden i en utvandrerfamilie i Norske Folkelivsbilder (se bildet).

    Les mer »
  • Ild og vrede - et år med Trump

    President Trump fornekter seg ikke. Da han nylig talte til sine regjeringsmedlemmer i Det hvite hus, sa han på sitt ubeskjedne vis at hans regjering hadde oppnådd «monumentale» resultater for sitt land, sitt folk og for sitt lands posisjon i verden. Det han ikke sa, var presidentens anseelse etter første år i Det hvite hus viser at bare 32 prosent av de spurte mener at han gjør en god jobb. Ingen annen president i moderne tid har hatt så svakt resultat så tidlig i perioden.

    Les mer »
  • - Derfor blir Trump felt

    På Aftenpostens Trump-aften "Får han tre år til?" på Latter den 17/1, endte jeg i det klare mindretall som tror at Donald Trump blir felt før hans første fireårsperiode som president utløper. I Aftenposten dagen etter gjentar journalist Clare Malone noen av sine argumenter for at hun tror at Trump ikke kommer til å bli felt. (Foto fra Trump-seminaret på Latter, til høyre Christina Pletten og Tarjei Kramviken fra Aftenposten)

    Les mer »
  • Trump på glattisen i Davos

    Når Donald Trump nå blir en av foredragsholderne på toppmøtet World Economic Forum i Davos, vil hans hovedtese som amerikansk president kollidere med det flertallet av de andre lederne ønsker: Han vil sette "America first", mens hensikten bak Davos-møtet er å forsterke samhandlingen og globaliseringen for å gjøre det mulig for stadig også fattige land å oppleve økonomisk vekst. Trum kan oppleve at det er lett å komme på glattisen i Davos. Det vet vi som elsker skøytesporten alt om.

    Les mer »
  • MOT ET OL I SKYGGEN AV KRIG

    Ifølge Pentagon er Kina og Russland nå den største trussel mot freden i verden. Den største trusselen er ikke lenger jihad, i betydningen krig mot fiender av islam. Det er det amerikanske utenriksdepartement Pentagon som gjør vurderingen. Samtidig har sjefen for generalstaben i det britiske forsvaret advart mot et mulig angrep fra Russland. Det er det britiske ukemagasinet Economist som offentliggjør konklusjonene i vurderingen.

    Les mer »
  • Den neste Kennedy til kamp mot Trump

    Natt til onsdag norsk tid skal president Donald Trump gjøre opp status for det amerikanske folk om erfaringene så langt og gi sitt syn på utsiktene framover for det amerikanske samfunn. Det er vel og bra, men for mange er det mest interessante at den personen fra opposisjonen som skal ta til motmæle mot Trump, er den sannsynlige, neste toppolitikeren i Kennedy-familien, den 37 år gamle Joseph (Joe) Patrick Kennedy III.

    Les mer »
  • DETTE ER VERRE ENN WATERGATE

    Det er interessant å se og høre den gamle Watergate-journalisten Carl Bernstein i disse dager, når han sammenligner Trump med Nixon og mener at det som skjer nå er mye mer alvorlig enn det som skjedde under Watergate i 1972-74. Da var politikerne, uavhengig av parti, enige om at hvis Nixon skulle forsøke å forhindre at rettferdigheten skulle skje fyllest, så måtte presidenten gå. Det forsto Nixon selv og valgte å trekke seg før riksrettssaken mot ham i Kongressen ble fullført. For en gammel journalist som meg, er det lett å være enig med Bernstein.

    Les mer »
  • TRUMP STYRER USA - MEN HVEM STYRER TRUMP?

    Teorien om at en mørk, nærmest usynlig makt løfter sitt hode for å glefse til når den er misfornøyd med de lovlig valgte beslutningstagere, er kommet til overflaten igjen i USA. President Donald Trump og hans strategisjef Steve Bannon tilhører en meget konservativ fløy i ytterkanten av amerikansk politikk og har glefset til der de har ment det var riktig. Men de kom opp i det politiske dagslyset da Trump ble president, overraskende for de fleste og kanskje også for dem selv. Nå, etter vel et år, opplever de at det egentlig ikke er så lett å styre landet.

    Les mer »
  • Trump svikter i krise, gang på gang

    Etter hvert som krisene innhenter president Donald Trump, svikter han. Krisen rundt manglende sikkerhetsklarering rundt enkelte ansatte i Det hvite hus var ikke over, da 17 mennesker, de fleste skoleungdom, mistet livet i massakren i Parkland, Florida. Så kom det foreløpige klimaks i det store drama som har preget Trumps presidentperiode, russersaken.

    Les mer »
  • Russiske agenter angrep USA med cybervåpen

    Rapporten fra FBIs etterforsker Robert Mueller (bildet) om russisk undergraving av den demokratiske prosessen i USA, viser at USA de seneste fire år har vært utsatt for angrep fra en fiendtlig makt med det 21. århundrets cybervåpen. Russerne drev propaganda for Donald Trump og mot Hillary Clinton i valgkampen i 2016. Og vi alle vet at Trump vant meget overraskende over Clinton.

    Les mer »
  • Theresa May som kalkun

    Brexit-saken kan gi nyvalg

    Det britiske arbeiderpartiet Labour har endelig klargjort sin holdning til tiden etter EU-medlemskap. Det ønsker en såkalt «soft» Brexit, en utgang av EU uten for store enderinger fra dagens situasjon. Deres politikere vil beholde flest mulig handelsavtaler med størst mulig tollfrihet ved den nye grensen mellom EU og United Kingdom (øya Storbritannia og Nord-Irland), men uten politiske føringer fra Brussel.

    Les mer »
  • Nytt lavmål for presidenter

    Justisdepartementet og det føderale politiet FBI i USA har med stor presisjon avkledd Donald Trump og vist ham fram som den dårligste og kanskje farligste president i nyere amerikansk historie. Sjelden har amerikanerne sett sin president som en keiser så totalt uten klær.

    Les mer »
  • Svarte dager i Trumps hvite hus

    Russlands president Vladimir Putin er kjent for å like bilder av seg selv med bar overkropp. I en tale til nasjonen i forrige uke, gikk han et skritt videre. Han truet både verdensfreden og stormaktbalansen ved å vise videobilder av kjernefysiske våpen som han hevdet kan utslette landområder på størrelse med Florida, som «tilfeldigvis» er en delstat i USA og attpå til delstaten hvor president Trump har sin ferieresidens.

    Les mer »
  • Trump og Nord-Korea: "Hvor utgangspunktet er galest"

    Det er lite for USAs president Donald Trump å lære av nyere historie om presidenters suksess med personlig diplomati. Kanskje det nettopp derfor er riktig for Trump å si ja på Nord-Koreas invitasjon til å møtes. Det kan være nødvendig å forsøke noe nytt. Han vil måtte lære seg å lytte til sine medarbeidere, selv om det synes å være uvanlig for ham. Og hvis forhandlingene ikke lykkes, kan han alltids skylde på motparten. Det er han godt vant med.

    Les mer »
  • Putin hærfører i ny, kald krig

    Russlands president Vladimir Putin er kjent for å like bilder av seg selv med bar overkropp. Han holder seg godt, den 65 år gamle russiske presidenten som derved viser fram sin personlige kraft – som hærfører for en av verdens stormakter.

    Les mer »
  • Steile fronter ved årets mellomvalg i USA

    Den 6. november i år er det mellomvalg i USA, midtveis mellom to presidentvalg. Mellomvalgene vil gi en pekepinn om hva velgerne mener om den politikken som har vært ført av regjeringen og Kongressen de siste to år. I år har landet en kontroversiell president som vil bidra å påvirke avstemningen enda mer enn vanlig. I år har landet en kontroversiell president som vil bidra å påvirke avstemningen. Conor Lambs seier i et ekstravalg i Pennsylvania, noe som gir demokratene nytt håp, mens Cynthia Nixon (det lille bildet), vil bli guvernør i New York.

    Les mer »
  • En påskehilsen fra Barack

    Idet vi gikk inn i påsken, smalt det inn en liten email fra en felles bekjent av oss alle, Barack Obama. Plutselig ble jeg minnet om en amerikansk politiker som er klok, som oppfører seg med verdighet og representerer sitt land på en førsteklasses måte.

    Les mer »
  • En ung Donald Trump

    Hvem vil forsvare Trump?

    President Trump har problemer med å skaffe seg de forsvarsadvokatene han mener han trenger. Når «russersaken» nå ser ut til å nærme seg en avgjørende fase, har en ny teori dukket opp som synes å støtte Trumps påstand om at anklagene mot ham er en «heksejakt» basert på "falske nyheter". Han mener han kan trenge en ny Roy Cohn! (Foto: Trump 1970-årene, hovedbildet sammen med Cohn).

    Les mer »
  • USAs ungdom tok drømmen i sine egne hender!

    Massakrene i amerikanske skoler har fått ungdommen til å ta sin drøm om framtiden i egne hender. Dagen før Palmesøndag gikk hundretusener i tog over hele landet, de holdt taler, sang og ropte slagord. Men de valgte bort Trumps slagord om å gjøre «America Great Again». I stedet ropte de at de vil bli «A Great Generation!» Martin Luther Kings barnebarn Yolanta deltok på vegne av sin farfar som ble skutt for 50 år siden. Her er hun sammen med Barack Obama.

    Les mer »
  • Kan det bli en norsk løsning på Brexit?

    Stadig flere synes at den «norske modellen» i vårt forhold til EU bør være en god løsning også for britene etter at de går ut av EU – det verden kaller Brexit. Samtidig øker fokus på den åpne grensebiten mellom Irland og Nord-Irland, som nå ser ut til å bli en del av EUs grense mot utenforlandene. Hvem skulle trodd at to av Europas minste land skulle være med på å prege debatten om giganten EUs framtid i Europa?

    Les mer »
  • Trump forvirrer både venner og fiender

    - Verden må ikke få vite hva vi planlegger, sier president Donald Trump. Det er den mest positive av alle mulige årsaker til at den amerikanske presidenten til stadighet motsier seg selv, eller snakker slik at få forstår hva han mener. Det forvirrer dessverre ikke bare USAs og Trumps fiender, det forvirrer også dem står på presidentens politiske side og forsøker å forklare det de mener er riktig og bortforklare det de mener er feil.

    Les mer »
  • Lytt til beboerne i fergesaken

    Det er på høy tid at vi i Sandefjord setter i gang en organisert debatt om fergedriften i Sandefjordsfjorden. Fergesaken er førende for hva vi ønsker å bruke havna og fjorden til i de kommende tiår. Foto: Color Viking i havna i Sandefjord, neste side, den planlagte fastlandsforbindelsen fra Rødbyhavn til Puttgarten.

    Les mer »
  • Ikke engang president Trump er hevet over loven

    Samme dag som det ble kunngjort at New York Times var en av vinnerne av den prestisjetunge Pulitzer-prisen mandag 16. april i år, hadde avisen en svært spesiell lederkommentar. Det var en meget alvorlig, helsides lederartikkel under overskriften «Presidenten er ikke hevet over loven». Og kort tid tidligere hadde presidenten presentert sitt syn på New York Times ved å tildele avisen «prisen» som det «mest uærlige og korrupte mediet». Foto av Carl Bernstein, New York Times.

    Les mer »
  • Trump og Macron – i ny håndbak, nå om Iran?

    Obama-administrasjonens historiske atomavtale med Iran har vært i hardt vær siden Donald Trump ble president. Blant det første Trump forsøkte å gjøre som president, var å kansellere avtalen. Men da det gikk opp for ham at avtalen med Iran ikke bare gjelder USA og Iran, men har også Storbritannia, Russland, Frankrike, Kina og Tyskland som partnere, ble det plutselig vanskeligere.

    Les mer »
  • Trumps "ild og vrede" i fredens hensikt

    Det synes å være en liten evighet siden president Donald Trump i august i fjor skjelte ut Nord-Koreas unge diktator Kim Jong-un og bebudet «ild og vrede som verden aldri før har sett» hvis Nord-Korea opprettholder sine prøveoppskytinger av interkontinentale raketter, som synes å kunne ramme også USAs territorium. Og i en tale i FN kalte Trump den nord-koreanske diktator Kim for «lille rakettmann».

    Les mer »
  • "Trump er vår president, ikke vår prest"

    President Donald Trump får stadig mer å svare for i etterforskningen om hvordan han utfører sin funksjon i Det hvite hus. Et spørsmål som mediene er svært opptatt av, gjelder betalingen av 130.000 dollar (1,046 millioner norske kroner etter dagens kurs) til pornoskuespillerinnen Stormy Daniels. Dette skulle få henne til å holde tett om et utenomekteskapelig forhold hun skal ha hatt med Trump i 2006. Pengene ble imidlertid ikke overført før under valgkampen mellom Trump og Hillary Clinton i 2016.

    Les mer »
  • Atomavtalen med Iran er Trumps neste utfordring

    Ofte er det slik at når noe ser ut til å være for godt til å være sant, er det nettopp det, – usant. Når president Trump så langt ser ut til å lykkes som internasjonal fredsmekler i Korea, kan neste utfordring, Iran, bli vanskeligere. Den «lille rakettmannen» Kim Jong-un i Nord-Korea liker neppe at Trump gir inntrykk av at det er hans (Trumps) harde ord som er årsaken til at Kim nå med et smil om munnen går til forhandlingsbordet med sin erkefiende, den amerikanske president. Hva vil skjer i Korea i neste runde, og i Iran de kommende dager og uker?

    Les mer »
  • Det smeller på ny i Midt-Østen

    Bak den politiske ordkrigen om å finne en løsning på hvordan det internasjonale samfunnet skal forhindre at Irak skal skaffe seg atomvåpen, foregår det et reelt drama på randen av krig mellom noen av de viktigste aktørene i Midt-Østen. Neppe noe sted i verden er utløserknappen for å starte krig så lett å trykke på. Det har historien vist.

    Les mer »
  • Hellig by unnfanget i strid

    Når president Trump nå flytter USAs ambassade til «den hellige by» Jerusalem, er det en konkret bekreftelse på at han, på vegne av USA, vil at Jerusalem skal være staten Israels hovedstad. Da ser han bort fra at Jerusalem også er en delt by. For Trump er det viktigst at Israel er «jødenes by». På bildet, president Bill Clinton som spilte en positiv rolle bak håndtrykket mellom Israels president Yitzhak Rabin og PLOs leder Yasir Arafat.

    Les mer »
  • Brexit skaper strid om EU-satelitter

    Fram til 30. mars 2019 er United Kingdom (Storbritannia pluss Nord-Irland) fortsatt fullt medlem av EU, hvilket de har vært siden 1975. Det har derfor skapt sterke reaksjoner i London at tyskerne allerede nå vil kaste britene ut av samarbeidet om EUs store Galileo-prosjekt av navigasjons-satelitter.

    Les mer »
  • Robert Kennedy ble skutt i Los Angeles den 5. juni 1968. Men av hvem?

    Hvem drepte Robert Kennedy?

    Amerikanerne elsker konspirasjonsteorier, og de ser dem gjerne sammen med teoriene om at der finnes en organisert “stat i staten“ (Deep State) som bare venter på en mulighet til å overta makten i landet. De blir sannsynligvis aldri ferdig med å forklare hvorfor det ikke er mulig at Lee Harvey Oswald alene drepte president John Kennedy. Og nå gjenoppstår myten om at det slett ikke var den den 24 år gamle palestinske flyktningen Sirhan Sirhan som skjøt Robert Kennedy i Los Angeles den 5. juni i 1968.

    Les mer »
  • Trumps forunderlige reise

    Foranledningen til det historiske møtet som nå ser ut til å bli arrangert mellom den amerikanske president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore den 12 juni, er et resultat av en forunderlig reise de siste par månedene. Etter at planene har vært på, av og til slutt på igjen, synes nå planene å ha funnet et mer realistisk spor enn tidligere. På bildet er Trump omgitt av sine nye rådgivere, sikkerhetspolitisk rådgiver John Bolton (t.v.) og utenriksminister Mike Pompeo (t.h.)

    Les mer »
  • Det året da russerne dominerte Washington

    17. mai 2017 var ingen festdag for USAs president Trump. Da utnevnte USAs justisdepartement Robert Mueller til spesialetterforsker for å utrede mistanken om at Trump hadde hatt et ulovlig samarbeid med russiske agenter under valgkampen i 2016. Da gikk det opp for Trump at dette kunne bli meget alvorlig for ham.

    Les mer »
  • Kan Donald Trump virkelig benåde seg selv?

    Vi har vært innom problemstillingen tidligere, og storavisen The New York Times har forsøkt å konstatere på en helsides egenannonse at «ingen står over loven». Denne ukes Time Magazine viser en karikaturtegning hvor president Trump ser på seg selv i speilet, og ser en konge. Med andre ord, etter Times mening ser president Trump på seg selv som en konge.

    Les mer »
  • NATO i Trumps nye verdensorden

    Det er ikke uten grunn at NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er bekymret over oppslutningen om den transatlantiske allianse NATO med USA som hovedaktør, i en tid med uklare og til dels motstridende signaler fra regjeringen i Washington. President Trump har allerede rukket å komme på kant med de økonomisk sterkeste, vestorienterte landene som også er NATO-medlemmer, mens han har utviklet et nært forhold til herskerne i landene Russland og Kina, som i vår nære historie har vært USAs og øvrige vestlige lands hovedfiender.

    Les mer »
  • Asylsøkere hovedsak ved USAs mellomvalg

    USAs president Donald Trump har gjort immigrasjon og forholdet ved grensen mot Mexico til en hovedsak i republikanernes valgkamp før mellomvalget i november. Da er samtlige 435 medlemmer av Representantenes Hus på valg, i tillegg til 35 av de 100 medlemmene av Senatet (senatorer). Til tross for all kritikk som presidenten har fått fra hele verden for forholdene ved grensen, hvor barn blir skilt fra sine foreldre når familiene forsøker å snike seg inn i USA ulovlig, mener Trump at hans "harde linje" i innvandringspolitikken vil samle flest velgere bak det republikanske partiets kandidater.

    Les mer »
  • Høyesterett i USA

    Trump vil gjøre USA til et land " i sitt bilde"

    For noen dager siden fikk jeg en email fra en gammel venn i USA. Han skrev til Audun og undertegnet seg med Joe. Hans etternavn er Biden og han var visepresident under Barack Obama. I dag er han opptatt av den politiske rollen USAs dommerstand har.

    Les mer »
  • Michael Cohen

    Hvem er mest troverdig - Trump eller Cohen?

    Ingen av dem er troverdige, kanskje. Det er likevel det store spørsmål som dominerer Washington i øyeblikket. President Donald Trump eller hans tidligere personlige "fikser" og personlige advokat Michael Cohen som har vært kjent som mannen som er villig til å gjøre "alt" for Trump.

    Les mer »
  • President Trump

    Donald Trump snubler videre

    Det virker først og fremst latterlig, hadde det bare ikke vært for den alvorlige undertonen: Vet USAs president så lite om maktforholdene i verden, om nasjonale samarbeiderpartnere, felles fiender og nøytrale parter, at han daglig fortsetter å snuble i uttalelser som spesielt gjør det uklart om han oppfatter Russlands president Vladimir Putin som USAs venn eller fiende?

    Les mer »
  • Dan Coates skal koordinere 16 direktorater om sikkerhet

    Russerne fortsetter presset mot USA

    Torsdag før helgen så vi en sjelden samling av toppledelsen for både de sivile og militære etterretnings- og politimyndighetene i USA møtte pressen og hadde et samlet budskap: Russiske myndigheter forsøkte å påvirke presidentvalget i 2016, og de forbereder seg på å gjøre det igjen ved mellomvalget den 6. november i år.

    Les mer »
  • President Trump på egen golfbane i Skotland

    Lys i Trumps økonomiske tunnel

    Sist helg kunne Donald Trump spille sin golf relativt uforstyrret i Bedminster, New Jersey. De økonomiske tallene han kunne presentere før har dro til golfbanen er blitt godt mottatt. En økonomisk vekst på 4,1 prosent i andre kvartal av 2018, opp fra 2,2 prosent i første kvartal 2018, er den sterkeste økningen siden tredje kvartal i 2014. Da var økningen 5,3 prosent, i president Obamas andre presidentperiode, etter at hovedproblemene fra finanskrisen i begynnelsen av Obamas periode var over.

    Les mer »
  • Paul Manafort, en av Trumps tvilsomme venner

    Trumps tvilsomme venner

    Rettssaken mot president Donald Trumps tidligere venn, Paul Manafort, som var en nær samarbeidspartner og i en periode i 2016 leder av Trumps valgkampanje mot Hillary Clinton, er nettopp det: En rettssak mot Paul Manafort. Den gjelder ikke Trump, selv om rettssaken følges med argusøyne av alle som er opptatt av russiske agenters mulige påvirkning av den amerikanske presidentvalgkampen.

    Les mer »
  • Dommer Jeff Kavanaugh med sin støttespiller, president Trump

    Celeber sex-sak får etterspill i USA – 36 år senere

    Både for offer og for angriper i et påstått sex-angrep for 36 år siden i Washington får saken nå et viktig politisk etterspill i Senatets justiskomité. Det gjelder den angivelige voldsmannen, den nå 53 år gamle dommer Brett M. Kavanaugh, som er presidentens kandidat til å overta den ledige plassen som dommer i høyesterett. Og det gjelder det angivelige offeret, den nå 51 år gamle professor dr. Christine Blasey Ford, som underviser i klinisk psykologi ved Palo Alto University i San Francisco-bukta.

    Les mer »
  • Klart for nytt våpenkappløp?

    President Trumps kunngjorde nylig at han vil trekke USA ut av avtalen med Russland om en nedrustning av bakkebaserte, styrbare krysserraketter med kjernefysiske ladninger. Dette er bare et nytt eksempel en av mange internasjonale avtalene som president Trump har trukket USA ut av. Men det er samtidig en av de avtalene som kan få størst konsekvenser for både USA og resten av verden, hvis den brytes.

    Les mer »
  • Jarel Khassoggi

    Forsvunnet reporter skaper dilemma for Trump

    Mellomvalget i USA nærmer seg, og meningsmålinger peker på at demokratene kan kanskje vinne flertallet i Representantenes hus, men ikke i Senatet. Likevel er det noe helt annet som har preget helgen for amerikanerne. Det gjelder den saudi-arabiske journalisten Jared Khashoggi som ikke er sett siden han gikk inn i det saudi-arabiske konsulatet i Istanbul, Tyrkia, den 2. oktober.

    Les mer »
  • Cesar Sayoc jr.

    Et samfunn i dyp splittelse

    Kampen mellom president Trump og de viktigste mediene i USA, er blitt ytterligere tilspisset av de 13 - eller flere - postbombene som er sendt til framtredende motstandere av Trump. Selv om gjerningsmannen nå ser ut til å være tatt, er det skapt ytterligere konflikt i et land som allerede er katastrofalt splittet.

    Les mer »
  • John Bolton overbeviste Trump om at Iran er USAs verste fiende

    Trump gjør Iran til terrorfiende nr 1

    Den amerikanske regjeringen peker ut Iran som det land i verden som mest aktivt støtter radikale grupper og derved står bak en stor del av den grenseoverskridende terror i verden. I sitt nye dokument «National Strategy for Counterterrorism» legger president Trump derved økt press mot regimet i Teheran for å stanse denne type virksomhet.

    Les mer »
  • .

    Kan Trump bli en ny Hitler?

    Ingen mener at Trump kan lastes for det grusomme terrorangrepet i en synagoge i Pittsburgh der 11 mennesker ble drept eller sending av minst 12 brevbomber til fremtredende kritikere av presidenten. Men president Donald Trump har valgt en strategi preget av løgner, falske forhåpninger og rasepreget frykt, som gjør det betimelig å stille spørsmålet om Trump kan bli en ny Hitler.

    Les mer »
  • Trumps republikanerne bruker en elefant som sitt symbol; demokratene vil stemme dem ut.

    Folket vingeklipppet Trump

    President Trump gratulerte seg selv med seier i mellomvalget tirsdag, men det er likevel ikke tvil om at velgerne har vingeklippet ham sterkt for de neste to årene. Mest spennende er hva som vil skje med etterforskningen i «Russergate», som kan føre til presidentens avgang.

    Les mer »
  • Kan  Beto O’Rourke blir demokratenes neste stjerne?

    Kan Beto O’Rourke bli USAs neste president?

    Han heter Beto O’Rourke og er en ungdommelig utseende 46-åring av irsk avstamning. Han er fjerde generasjons texaner, født og oppvokst i El Paso. Og han gjorde en oppsiktsvekkende god jobb ved mellomvalget, selv om han tapte knepent i kampen om plassen i Senatet til den republikanske tungvekteren, Ted Cruz. Beto kan bli den naturlige frontpersonen demokratene har manglet til å erstatte Joe Biden og Bernie Sanders.

    Les mer »
  • Latterliggjort og hunset, men Theresa May holder ut.

    Høyt opp og langt fram til Brexit

    Si hva du vil om statsminister Theresa May, men hun er sannelig både sta, utholdende og vanskelig å målbinde. I skrivende stund (torsdag kveld 15/11) har så langt mistet minst to statsråder og fem statssekretærer eller andre høytstående embetspersoner knyttet til den britiske regjeringen, inkludert arbeids- og pensjonsminister Esther McVey og den ansvarlige statsråd for britenes adskillelse fra EU (Brexit), Dominic Raab.

    Les mer »
  • Matt Whitaker, ny midlertidig justisminister.

    Tvil om russersaken mot Trump fullføres

    Innspurten er i gang i etterforskningen av president Trumps mulige samarbeid med russiske agenter under presidentvalgkampen mot Hillary Clinton i 2016. Det er imidlertid helt plutselig blitt ny usikkerhet om etterforskningen vil bli fullført, eller om den vil bli avlyst i selve innspurten.

    Les mer »
  • Flyktningene vandret mot USAs grense. Der ble de stanset.

    Flyktninger til USA stanses i ingenmannsland

    Migrantene fra Mellom-Amerika på vei nordover møtte tåregass og ubønnhørlige grensevakter der de trodde de skulle slippe inn i USA. I den meksikanske byen Tijuana møtte de Trumps valgløfte i praksis: Den stengte grenses politikk. Foreløpig venter de i Mexico som for dem er ingenmannsland.

    Les mer »
  • Når vil demningen briste?

    Det formelle vedtaket den 31/10-19 om å åpne riksrettssak mot president Trump er bare begynnelsen. Representantenes hus har så langt gjort sine undersøkelser og avhør bak lukkede dører, men med de relevante komiteenes medlemmer fra begge partier til stede. Saken vil fortsette sannsynligvis i flere måneder og muligens gå inn i innspurten foran presidentvalget tirsdag den 3. november 2020.

    Les mer »
  • En Korea-krig bare med ord, - eller?

    Verden følger ordkrigen mellom president Donald Trump og Kim Yong- un med spenning, men også med en økende grad også av undring. Hvor lenge kan de holde på uten å gjøre alvor av sine trusler?

    Les mer »
  • Dwen såkalte Nuclear Football, vesken med kodene som følger presidenten overalt.

    Kan Trump starte en atomkrig alene?

    Svaret er ja, det kan han faktisk. USAs president kan alene kreve å få åpnet den sorte skuldervesken av lær som alltid bæres av en militær offiser i presidentens nærhet og heter formelt «the president’s emergency sachel» (presidentens beredskapsveske). Den inneholder den såkalte «kjernefysiske fotballen» som er bærbar og håndholdt og ligger i en solid aluminiumsboks med «top secret» innhold.

    Les mer »
  • Endelig framskritt for Brexit - med irskegrensen på vent

    Et ørlite problem i den store, britiske Brexit-sammenheng er blitt en stor symbolsak og er foreløpig utsatt. Det gjelder grensen mellom Nord-Irland og den irske republikk Èire, som i dag er helt åpen uten kontroll av noe slag. Slik var det endog i 1970 og -80-årene, da striden mellom protestanter i nord og katolikker i sør var på sitt hardeste. Slik kan det ikke fortsette etter Brexit, men lokalbefolkningen vil beholde åpen grense.

    Les mer »
  • Tårnet på Torp vil bli en sentral silhuett for vår nye region.

    Revolusjon i regionens samferdsel

    Stedet der jernbanen og luftfarten møtes ved passasjerterminalen på Torp vil bli det viktigste kommunikasjonssenteret i vår nye region Vestfold/Telemark. Ikke siden Vestfoldbanen ble åpnet i 1883, har vi stått foran en større mulighet til å endre samferdselsstrukturen i vår region og gjøre våre kommunikasjoner mer miljøvennlige og framtidsrettet.

    Les mer »
  • Også Torp kunne ta imot atomvåpen

    I forbindelse med debatten om tildelingen av Nobels fredspris til "Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen", kan det være nyttig å minnes debatten om å stasjonere atomvåpen i Norge. Det gjelder også lokalt her på Torp flyplass. Fem baser i Norge, i tillegg til flyplassene Bodø, Gardermoen, Flesland, Bardufoss, Værnes, Lista samt Torp, skulle kunne oppbevare atomvåpen.

    Les mer »
  • Senator Kirsten Gillebrand

    Alabama-valget ble et valg om anstendighet

    Senatsvalget i Alabama tirsdag 12/12 ble et knusende nederlag ikke bare for den tapende kandidat Roy Moore, men også for hans støttespiller, president Donald Trump. Dette var et valgresultat som kan medføre store endringer både på USAs innen- og utenrikspolitikk, og på presidentens personlige status og evne til å lede landet videre.

    Les mer »
  • Norwegian mot alle odds

    Det kan være tungt å brøyte løype. Også i luften. Det fikk Norwegian Air Shuttle erfare i juni fjor. Da var pilotene mindre villige til å selge sine fridager enn antatt. Nå er saken annerledes, og i midten av desember har selskapet kunngjort nye flyginger Amsterdam - New York, Milano – Los Angeles , Madrid – New York og Madrid – Los Angeles.

    Les mer »
  • Det er nå vi begynner å bli voksne (Eldrebølgen del 2 av 4)

    Når vi snakker om en eldrebølge, lytter vi til Statistisk sentralbyrå som sier at Norge i årene framover vil få en betydelig økning i antall eldre. Det ble helt åpenbart født mange flere av oss i slutten av og etter krigen, og det er nå vi begynner å bli skikkelig voksne.

    Les mer »
  • Forebygging, tidlig innsats og rehabilitering (Eldrebølgen del 3 av 4)

    I stedet for å heve terskelen for hjelp slik at mange blir stående utenfor, må vi tilby tjenester på et tidligere tidspunkt for å forebygge, tidlig innsats og rehabilitering. Lokalsamfunnets innbyggere må engasjeres på nye måter og bli resurser for hverandre. Ny teknologi må gå fra å være skremmende og fremmede digitale duppeditter, til å bli hjelpsomme apparater i hjemmet. Og vi må selv bidra til å bygge opp økt tillit mellom generasjonene.

    Les mer »
  • Desentralisere mest mulig (Eldrebølgen del 4 av 4)

    Høyres omsorgsutvalg mener at vi må desentralisere det vi kan og sentralisere det vi må, av hensyn til kvalitet og trygghet for pasienten. Da den mest spesialiserte delen av helsevesenet ble overført fra fylkeskommunen til staten i Sykehusreformen i 2012, ble den formelle forskjellen kanskje tydeligst i de største kommunene. Det var særlig disse som i praksis mistet helsepersonell til staten.

    Les mer »