En Korea-krig bare med ord, - eller?


Publisert

Verden følger ordkrigen mellom president Donald Trump og Kim Yong- un med spenning, men også med en økende grad også av undring. Hvor lenge kan de holde på uten å gjøre alvor av sine trusler?

Et av årets høydepunkter er utgivelsen av Economists utgave datert neste år. Utgaven for 2018 er nå i aviskioskene og er som vanlig full av informasjon og spreke antagelser for neste år.

En påstand fra Economist er at i 2018 må det bli slutt på usikkerheten og tvetydeligheten av de trusler som Trump og Kim Yong-un slenger ut over verdens medier - særlig på twitter.

Samtidig vil Trump gjøre Amerika stort og mektig igjen; "Make America Great Again". Uansett hva Trumps innerste instinkter måtte være, kan han ikke gjøre alvor av sine trusler. Til tross for at presidenten i prinsippet har ensidighet i kontrollen over landets kjernefysiske arsenal.

Men fortsetter utviklingen av Nord-Koreas atomvåpenprogram i samme tempo som hittil, vil Yong-un i løpet av 2018 være i stand til å nå amerikanske byer med kjernefysiske sprengladninger i løpet av neste år. Vil han måtte gjøre som sine forgjengere i Washington og som USAs allierte, nemlig satse på diplomatisker framstøt med appeller om gjensidig fornuft? For han vil ikke kunne fortsette med bare tomme trusler.

Den mest skrekkelige av alle muligheter er at Kim Yong-um utnytter de olympiske vinterlekene i februar når hele verdens idrettsnasjoner samles i Sør-Korea, i kort avstand fra grensen mot den kommunistiske diktaturstaten Nord-Korea.

Et atomangrep mot de olympiske leker er et skremmende senario.